Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Τα κουνέλια στην Αυστραλία: μία τραγική και άγνωστη ιστορία

Στην Αυστραλία σήμερα τα κουνέλια δεν είναι πολύ αγαπητά ως ζώα. Μάλιστα υπάρχει εκεί Ίδρυμα για μία Αυστραλία χωρίς κουνέλια.
Γιατί όμως οι Αυστραλοί μισούν τόσο το συμπαθέστατο, για τους περισσότερους, τετράποδο;
Η εξήγηση ανάγεται στα 1859 και συγκεκριμένα στην λανθασμένη κίνηση ενός Βρετανού που αγαπούσε το κυνήγι. Η Αυστραλία μέχρι τότε δεν είχε κουνέλια ως ενδημικό είδος. Ο Τόμας Όστιν λοιπόν, μέλος της Βικτοριανής Λέσχης Εγκλιματισμού, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το 1859 το ετήσιο κυνήγι του και ζήτησε από τον αδελφό του να του στείλει στην Αυστραλία 24 κουνέλια, τα οποία και άφησε ελεύθερα στα κτήματά του. Τα κουνέλια όμως, που δεν φονεύτηκαν όλα, πολλαπλασιάστηκαν με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους να καταστρέψει το 70% των τοπικών ειδών χλωρίδας και πανίδας στην Αυστραλία. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα του τι συμβαίνει στη φύση όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει στην τροφική αλυσίδα.Σίγουρα πάντως και ο ίδιος ο Όστιν δεν μπορούσε να προβλέψει τι καταστροφή θα προκαλούσε στο φυσικό περιβάλλον της Αυστραλίας η αγάπη του για το αιμοσταγές άθλημα!

ΠΗΓΗ: Stephen Weir, Οι χειρότερες αποφάσεις της ιστορίας, εκδ. Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...