Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Η κατασκευή της Αγίας Σοφίας και οι σεισμοί

Από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της χριστιανοσύνης, ο ναός της Αγίας Σοφίας ή  η Μεγάλη Εκκλησία, όπως την αποκαλούσαν οι Βυζαντινοί χτίστηκε στο χρονικό διάστημα 532-537 από τους αρχιτέκτονες Ανθέμιο από τις Τράλλεις και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο σημείο που ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος χριστιανικός ναός από τη εποχή του Κωνσταντίνου του Α΄, ο οποίος πυρπολήθηκε και καταστράφηκε το 532 κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Στάση του Νίκα. Ο τεράστιος τρούλος που με τόσον κόπο στήριξε ο Ανθέμιος, μοιάζει να αιωρείται από τον ουρανό και έχει διάμετρο 31 μέτρα. 

Το 553 όμως ένας μεγάλος σεισμός καταπόνησε σημαντικά το κτίριο και το 557 σε έναν άλλο σεισμό ο τρούλος τελικά έπεσε. Τον αναστήλωσε οριστικά ο Ισίδωρος ο νεότερος χρησιμοποιώντας ελαφρύτερα τούβλα, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στις αψίδες. Έκτοτε ο ναός, παρά τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς που υπέστη στις αλώσεις της Πόλης το 1204 και το 1453, δεν επλήγη πλέον από τους πολυάριθμους σεισμούς που πλήττουν την Κωνσταντινούπολη.
ΠΗΓΗ: P. Schreier, Κωνσταντινούπολη, ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...