Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Ελευθερία Μεταξά, Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, εκδ. Μίνωας

 

Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω να μιλάω για τα αστυνομικού τύπου βιβλία που διαβάζω, τα οποία δεν είναι ούτως ή άλλως πολλά συνήθως. Για το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να γράψω κάτι, καθώς πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεχώρισα και διάβασα κυριολεκτικά απνευστί.

Νομίζω πως σπάνια ένα αστυνομικού είδους βιβλίο συνδυάζει τόσο μυστήριο συγχρόνως και ένα τόσο μπερδεμένο και αξεδιάλυτο, κυριολεκτικά, κουβάρι μαζί με μία περίτεχνη οικογενειακή ιστορία στην οποία τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, ενώ υπάρχουν και πάμπολλα μυστικά κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια. Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν, φυσικά, την πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή πένα της συγγραφέως, αλλά και την πολύ μεγάλη φαντασία και ικανότητα μυθοπλασίας της.

Πώς θα αντιδρούσατε άραγε αν σας ξυπνούσε το τηλέφωνο εν τω μέσω της νυκτός, το σηκώνατε και σας ρωτούσαν "Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;". Διότι αυτό ακριβώς έπαθε η Κλαίρη, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η όλη ιστορία και η Κλαίρη έμαθε ότι ο αδελφός της, Κώστας Αυγέρης, δολοφονείται στα ξαφνικά, φαινομενικά χωρίς λόγο και αιτία. Η Κλαίρη, που ζει στη Νέα Υόρκη, αποφασίζει να ταξιδέψει εσπευσμένα πίσω στην πατρίδα της, την Αθήνα, μαζί με τον πατριό της, προκειμένου να διαλευκάνει το μυστήριο. Τα πράγματα όμως είναι εξαιρετικά περίπλοκα. Φαίνεται πως ο αδελφός της Κλαίρης ήθελε να αποκαλύψει μία σπείρα κακοποιών που δολοφονούν αθώους άστεγους προκειμένου να διεξαγάγουν μία σειρά από πειράματα για να ανακαλύψουν επιτέλους το φάρμακο κατά του καρκίνου. Η Κλαίρη θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλούς κινδύνους στην προσπάθειά της αυτή, ενώ θα βοηθηθεί από τον όμορφο νεαρό ιατροδικαστή τον Φίλιππο Ηλιάδη, φίλο του αδελφού της και αποφασισμένο όσο και η ίδια να ξεσκεπάσει τη δολοφονική σέκτα. 

Τελικά όλα ανατρέπονται, οι ένοχοι αποδεικνύονται αθώοι και οι αθώοι ένοχοι μέσα σε μία πραγματικά καταιγιστική αφήγηση που κρατά καθηλωμένους τους αναγνώστες. Είτε διαβάζετε αστυνομικά βιβλία, είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο πόνημα δεν θα αφήσει αδιάφορο κανένα αναγνώστη. Το συνιστώ, λοιπόν, ανεπιφύλακτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...