Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Νίκος Καζαντζάκης, ZORMΠΑΣ, Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη, Soloup, εκδ. Διόπτρα

 

Μία επαναφήγηση του διάσημου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, του "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" επιχειρεί ο πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικ Αντώνης Νικολόπουλος, γνωστός στο ευρύ κοινό με το προσωνύμιο Soloup. 

 Όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο συγγραφέας, το γκράφικ νόβελ που δημιούργησε για τις εκδόσεις Διόπτρα δεν είναι μία απλή εικονογραφημένη αφήγηση ενός από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα που συνέγραψε ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους στο εξωτερικό Έλληνας συγγραφέας, αλλά μία νέα, σύγχρονη προσέγγιση του κειμένου που απευθύνεται στους αναγνώστες του σήμερα. Εν ολίγοις, ο Soloup με το παρόν πόνημα επιχειρεί να καταστήσει προσιτό στον σύγχρονο αναγνώστη ένα έργο που γράφτηκε το 1945-1946.

 Ο συγγραφέας θέλησε, πάνω απ' όλα, να μείνει πιστός ως προς την αποτύπωση στο έργο του των βαθύτερων εννοιών που πραγματεύεται ο Καζαντζάκης- όπως του έρωτα, του θανάτου, της ζωής και του Θεού-στο αυτούσιο καζαντζακικό πνεύμα. Για να ολοκληρώσει την προσπάθειά του αυτή με επιτυχία, ο συγγραφέας αντλεί πλούσιο υλικό- το οποίο είναι εμφανέστατο στην ευμεγέθη βιβλιογραφία του βιβλίου του- από όλο το καζαντζακικό έργο, αλλά και από μελέτες άλλων για αυτά και από την αλληλογραφία του ίδιου του Καζαντζάκη.

Έτσι προκειμένου να αποτυπώσει τις ερωτικές σκέψεις του "καλαμαρά" Νίκου Καζαντζάκη για τη χήρα, αξιοποιεί τις καζαντζακικές αναφορές στα γλυπτά του Ροντέν. Ο Soloup επιχείρησε να μπει για τα καλά μέσα στον νου του Καζαντζάκη και να αποδώσει όχι μονάχα την επιφάνεια του "Ζορμπά", αυτού του τόσο αγαπημένου λογοτεχνικού και κινηματογραφικού χαρακτήρα, αλλά και το βαθύτερο νόημά του. Διότι, όσοι από τους αναγνώστες έχουν διαβάσει τον "Ζορμπά" γνωρίζουν πολύ καλά πως, παρά τον ανάλαφρο χαρακτήρα τόσο του βιβλίου όσο και του ίδιου του Ζορμπά, εντούτοις πρόκειται για ένα βαθιά φιλοσοφικό μυθιστόρημα αναζήτησης του βαθύτερου νοήματος της ζωής και όχι απλά για ένα απλό μυθιστόρημα με ευκολοδιάβαστη υπόθεση. Και σε αυτό ακριβώς το γεγονός έγκειται και η μαγεία τόσο του καζαντζακικού Ζορμπά όσο και εκείνου του Soloup: στο γεγονός ότι κατορθώνει να προσεγγίσει τόσο βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα με τόσο ανάλαφρο τρόπο.

Εν κατακλείδι, ακόμη κι αν έχετε διαβάσει αυτούσιο το διάσημο αυτό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, αξίζει τον κόπο να διαβάσετε και την επαναφήγησή του αυτή, καθώς πρόκειται για μία νέα, γεμάτη χιούμορ προσέγγιση, η οποία διαφέρει, είναι η αλήθεια, αρκετά από το γνήσιο έργο. Η εξαιρετικά πλούσια, και αστεία πολλές φορές, εικονογράφηση εγγυάται μία ανάλαφρη ανάγνωση του κειμένου κάτω από το οποίο κρύβονται όμως όλες οι βαθύτερες έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...