Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα,Μίμης Πλέσσας, Ποιος το ξέρει…, εκδ. Μίνωας

 

 

Τις εμπειρίες της ζωής της πλάι στον μεγάλο συνθέτη Μίμη Πλέσσα καταθέτει η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα στο βιογραφικό πόνημά της με τίτλο «Μίμης Πλέσσας, ποιος το ξέρει…». Η έκδοση περιλαμβάνει και ορισμένες ανέκδοτες φωτογραφίες από το αρχείο της συγγραφέως. Η Λουκίλα έχει επιμεληθεί πολλαπλώς τόσο το υλικό λευκωμάτων και βιογραφιών του συνθέτη, όσο και το μουσικό έργο του συνθέτη γενικότερα. Η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα είναι γνωστή και από το πλήθος των εκπομπών της στην Ελληνική Ραδιοφωνία σχετικά με το ελληνικό τραγούδι.

 

Η αφήγηση ξεκινά από τη στιγμή της γνωριμίας του συνθέτη με τη Λουκίλα στις 13 Δεκεμβρίου του 1986. Από εκεί κι έπειτα η Λουκίλα αρχίζει την επισκόπηση της ζωής του συνθέτη από τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια μέχρι και τη σημερινή εποχή. Εντούτοις, οφείλουμε να πούμε ότι δεν πρόκειται για μια απλή βιογραφική γραμμική εξιστόρηση, αλλά περισσότερο για μια αφήγηση επικεντρωμένη σε κάποια επιλεγμένα στιγμιότυπα από τη ζωή του συνθέτη.

 

Πολλοί από τους αναγνώστες, αναμφίβολα, θα γνωρίζουν πολλά από τα τραγούδια του Πλέσσα, την αγάπη του για το τζαζ πιάνο, τις βραβεύσεις του και τις ταινίες για τις οποίες έγραψε μουσική. Λίγοι όμως θα γνωρίζουν πιο ειδικευμένα πράγματα για τη ζωή του ίδιου του συνθέτη, όπως, για παράδειγμα, για το γεγονός ότι ο Πλέσσας είχε σπουδάσει χημικός, ότι λατρεύει τα ζώα, ότι είχε παραμείνει και εργασθεί στην Αμερική για μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι είχε πραγματοποιήσει συναυλίες στο Κάρνεγκι Χολ του Λονδίνου, ή για το ότι διοργάνωνε ακροάσεις ταλέντων στο σπίτι του για πολλά χρόνια. Αυτή ακριβώς είναι και η ομορφιά της ιδιόμορφης αυτής βιογραφίας που υπογράφει η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα.

 

Στενοί του φίλοι οι Στέφανος Κορκολής, Τζένη Βάνου, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιάννης Σπανός και άλλοι πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες από το μουσικό στερέωμα της χώρας μας και όχι μόνο αν συμπεριλάβουμε και την κουμπάρα του ζεύγους την Ειρήνη Παπά.  Όλους αυτούς θα τους συναντήσουμε στις σελίδες του βιβλίου της Λουκίλας. Η καταγραφή της είναι αυθόρμητη και μέσα από αυτήν διαφαίνεται η αγάπη που τρέφει για τον συνθέτη και το έργο του.

 

Το βιβλίο αποτελεί φόρο τιμής στον συνθέτη που ταξίδεψε όλους τους Έλληνες με τις όμορφες μελωδίες του. Θα πιώ απόψε το φεγγάρι, Βρέχει φωτιά στη στράτα μου, Ξημερώνει Κυριακή, Άνοιξε πέτρα, Γέλαγε η Μαρία, Τι σου ’κανα και πίνεις, Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου, Ο δρόμος είναι μερικές μόνο από αυτές. Ο Μίμης στον στρατό, η λογοκρισία στα χρόνια της χούντας, η Φίνος Φιλμ, τα χρόνια στην Αμερική και τα χρόνια της μεταπολίτευσης, το ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όλα αυτά και πολλά ακόμα αποτελούν στιγμιότυπα του βιβλίου της Λουκίλας,  ενός βιβλίου που θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της μουσικής στην Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κώστα Καλτσάς, Νικήτρια σκόνη, εκδ. Ψυχογιός, 2024

  Όταν η ίδια η Ιστορία γίνεται πρωταγωνιστής…                   Αξιοπρόσεκτο είναι το μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου στο ελληνικό...