Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Συλλογικό, Τα καλοκαίρια μας, εκδ. Λέμβος

 

 

Το θέρος είναι για πολλούς από εμάς η ωραιότερη εποχή του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες από τα πιο όμορφες αναμνήσεις μας τοποθετούνται στις καλοκαιρινές περιόδους. Όταν πρόκειται δε για τα καλοκαίρια των παιδικών ή των εφηβικών μας χρόνων,  τότε οι ευχάριστες αναμνήσεις μας αυξάνονται ακόμη περισσότερο και μας πλημμυρίζουν με νοσταλγία για εκείνη την εποχή της απόλυτης αθωότητάς μας.

 

Για αυτά ακριβώς τα καλοκαίρια επιλέγουν να μας μιλήσουν οι σαράντα τρεις συγγραφείς του τόμου που τιτλοφορείται «Τα καλοκαίρια μας» και περιλαμβάνει διηγήματα μικρής έκτασης τα οποία μας μιλούν για τα καλοκαίρια των συγγραφέων ανά την Ελλάδα- και όχι μόνο. Οι περισσότεροι από τους συγγραφείς καταθέτουν τις αναμνήσεις από τα «δικά» τους αγαπημένα καλοκαίρια των παιδικών τους χρόνων, είτε από κάποιο συγκεκριμένο καλοκαίρι, οπότε και συνέβη κάτι ξεχωριστό. Οι συγγραφείς προέρχονται από διαφορετικές γενιές και αυτό αυξάνει την ποικιλία των αναμνήσεων, αφού διαφορετικά πράγματα χαρακτηρίζουν κάθε εποχή και κάθε γενιά.

 

Λιγότεροι είναι οι συγγραφείς που επιλέγουν να αφηγηθούν ένα φανταστικό συμβάν, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του θέρους. Όπως και να ’χει, το αποτέλεσμα είναι ένα πολύχρωμο, ολόδροσο και καλοκαιρινό βιβλίο, το οποίο διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα και θα μας ταξιδέψει σε άλλες εποχές σε πολλούς και διαφορετικούς τόπους: Τήνος, Ρέθυμνο, Πριγκιπόννησα, Λουτράκι, Καβάλα, Περαία Θεσσαλονίκης, Ελευσίνα, Παλιό Φάληρο, Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνίας, Προφήτης Ηλίας νομού Ροδόπης, Σάμος, Κέρκυρα, Κινέτα Αττικής, Σύββοτα, Σκύρος και ένα σωρό άλλα μέρη αποτελούν τα σκηνικά στα οποία διαδραματίζονται τα διηγήματα.

 

Η επιμέλεια του τόμου, αλλά και η ιδέα για τη συγγραφή του ανήκει, για άλλη μία φορά στον γνωστό συγγραφέα Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, ο οποίος, ακούραστα, εξακολουθεί να οργανώνει Έλληνες συγγραφείς και να δημιουργεί αξιόλογους συλλογικούς τόμους, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα.

 

Αναντίρρητα, πάντως, το παρόν πόνημα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και ευκολοδιάβαστα συλλογικά έργα που έχουν εκδοθεί και αυτό λόγω της εξαιρετικής ποικιλίας και της ελαφριάς θεματικής των διηγημάτων. Η ανάγνωση θα φέρει στον νου μας εικόνες θερινές που όλοι μας αγαπήσαμε, χαρακτηριστικές για την εποχή: το κρώξιμο του γκιώνη στη σιγαλιά της νύχτας, φραπέδες στην παραλία, βουτιές μέχρι τελικής πτώσεως, μπύρα με μύδια σε ταβερνάκι πλάι στην ακροθαλασσιά, θερινά σινεμά, παγωτά χωνάκια, ερημικές παραλίες, γλυκές φέτες από καρπούζι, πολύχρωμα μαγιό, ατέλειωτα ομαδικά παιχνίδια των παιδιών, συναυλίες υπό το σεληνόφως και, πάνω απ’ όλα, έρωτες. Έρωτες εφηβικούς και εφήμερους, έρωτες που κρατούν μονάχα όσο ένα καλοκαίρι και τους παρασέρνει το κύμα με το πρώτο μελτέμι του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κώστα Καλτσάς, Νικήτρια σκόνη, εκδ. Ψυχογιός, 2024

  Όταν η ίδια η Ιστορία γίνεται πρωταγωνιστής…                   Αξιοπρόσεκτο είναι το μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου στο ελληνικό...