Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ave Maria, άρια της Δυσδαιμόνας από τον Οθέλλο του Τζουζέπε Βέρντι

Η προτελευταία όπερα που συνέθεσε ο μεγάλος κύριος της όπερας, ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) θεωρείται από πολλούς μία από τις καλύτερες όπερες που συνέθεσε ο ίδιος, αλλά και, δικαίως, μία από τις πιο αριστουργηματικές συνθέσεις στην ιστορία της όπερας.
Το λιμπρέττο το έγραψε ο Αρρίγκο Μπόιτο, βασισμένος στο ομώνυμο δράμα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Και η αλήθεια είναι πως η συνύπαρξη των δύο "κολοσσών" εδώ, του Σαίξπηρ και του Βέρντι είναι κάτι παραπάνω από πετυχημένη. Η πρώτη παράσταση της όπερας έγινε το 1887 στη Σκάλα του Μιλάνου.
https://www.youtube.com/watch?v=IcVn630jokY 
Αν και πρωταγωνιστής στην όπερα είναι ο Οθέλλος, εδώ επιλέγουμε να ακούσουμε την τελευταία άρια της Δυσδαιμόνας, το περίφημο Ave Maria, την προσευχή δηλαδή που κάνει πριν αποκοιμηθεί το ίδιο βράδυ που θα έρθει ο Οθέλλος με σκοπό να την πνίξει, εξ' αιτίας της, αβάσιμης όπως θα αποδειχτεί στη συνέχεια, ζήλιας του. Kiri te Kanawa λοιπόν, η Νεοζηλανδή σοπράνο που μαζί με τον Placido Domingo πρωταγωνίστησαν στο ανέβασμα της όπερας στο Royal Opera House, στο Covent Garden του Λονδίνου το 1983. 
 Πηγή: Andras Batta, Όπερα, εκδόσεις Ελευθερουδάκης, 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...