Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Timothy brook, ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΟΥ ΒΕΡΜΕΕΡ, εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, Αθήνα, 2018, σελίδες 318

Ένα από τα πιο πρωτότυπα αναγνώσματα εκλαϊκευμένης ιστορίας, αλλά με επιστημονική τεκμηρίωση μας προσφέρει ο Timothy Brook, σινολόγος, που κατέχει την έδρα των κινεζικών σπουδών Shaw στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το βιβλίο εστιάζει στις αλλαγές του 17ου αιώνα που επέρχονται στον κόσμο και στη ζωή των Ευρωπαίων μετά τα εξερευνητικά ταξίδια και την αρχή της αποικιοκρατίας τον 16ο αιώνα.
Η πρωτοτυπία του έγκειται στον τρόπο παρουσίασης του θέματος. Ο συγγραφέας μέσα από πέντε πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ(1632-1675), δύο πιο άγνωστων ζωγράφων (Χέντρικ φαν ντερ Μπρουχ, Λέονερντ Μπράμερ) και ένα πιάτο που μοιάζει με κινέζικη πορσελάνη, αποπειράται να περιγράψει τη ζωή και τις αλλαγές που βίωσε η Ολλανδία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη μετά τις Ανακαλύψεις του 16ου αιώνα που σήμαναν την αυγή των νέων χρόνων και τις απαρχές της παγκοσμιοποίησης.

Ο συγγραφέας περιγράφει τους πίνακες και τους χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο για να θίξει θέματα που αφορούν την ιστορία της περιόδου, όπως τον ανταγωνισμό των Ευρωπαίων για την επικράτηση στον Νέο Κόσμο, την άφιξη του καπνού στην Ευρώπη, τη μανία με τις κινέζικες πορσελάνες, τη ζωή στην Ολλανδία του 16ου αιώνα και διάφορα άλλα. Το αποτέλεσμα είναι ένας μαγευτικός συνδυασμός ιστορίας και τέχνης που διαβάζεται κυριολεκτικά απνευστί.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: ο μοναδικός συνδυασμός ιστορίας-τέχνης και η αφήγηση που ρέει.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: Όσοι λατρεύουν την τέχνη, ιδιαίτερα των Φλαμανδών ζωγράφων του 16ου αιώνα και την ιστορία, ιδίως εκείνη των απαρχών των νέων χρόνων. Επίσης όλοι εκείνοι οι αναγνώστες που θέλουν, φτάνοντας στην τελευταία σελίδα ενός βιβλίου, να έχουν αποκομίσει κάποιου είδους γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...