Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

J.S. Bach, Πρελούδιο και φούγκα Νο.2 σε ντο ελάσσονα από το Καλά Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο

O Γερμανός συνθέτης Johann Sebastian Bach (1685-1750) της εποχής του μπαρόκ από τη μεγάλη μουσική οικογένεια των Μπαχ επηρέασε καθοριστικά με το έργο του την πορεία της εξέλιξης της δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής. Έφθασε σε σημείο ύψιστης τελειότητας τη φούγκα (σημαίνει φυγή από τη λατινική λέξη fuga). Η φούγκα είναι αντιστικτική σύνθεση που βασίζεται στην αρχή της μίμησης με ένα χαρακτηριστικό θέμα το οποίο περνάει διαδοχικά σε όλες τις φωνές. Το πρελούδιο είναι εισαγωγή που παίζεται πριν από μία σύνθεση όπως μια φούγκα ή μία σουίτα. Κατάγεται από τους αυτοσχεδιασμούς στο λαούτο και τα πληκτροφόρα.
 
https://www.youtube.com/watch?v=JcFHuUJE0mU 

  Το πρελούδιο και η τρίφωνη φούγκα που ακούμε εδώ από τον μεγάλο δεξιοτέχνη του πιάνου Σβιατοσλάβ Ρίχτερ είναι από τις γνωστότερες και ωραιότερες του Γερμανού συνθέτη. Την χαρακτηρίζει μία αίσθηση ενότητας που ενισχύεται από τον αδιάλειπτο ρυθμό. Όταν το έργο φτάνει στο τέλος του υπάρχει έντονη η αίσθηση μίας δράσης που τερματίζεται, όπως το τέλος ενός ταξιδιού.
 ΠΗΓΗ: Joseph Machlis- Kristine Forney, Η απόλαυση της μουσικής, εκδόσεις fagotto books

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...