Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Τεύκρος Μιχαηλίδης, Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι, εκδ.Πόλις,2016, σελ.325

Μία πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν να συνδυάσουν τα μαθηματικά με την ιστορία και την αστυνομική λογοτεχνία αποτελεί το μυθιστόρημα του μαθηματικού και λογοτέχνη Τεύκρου Μιχαηλίδη, "Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι". Πώς μπορούν να εξηγήσουν τα κάτοπτρα μία δολοφονία σύμφωνα με τις αρχές των μαθηματικών; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα γύρω από την απάντηση του οποίου εκτυλίσσεται η υπόθεση του βιβλίου. Ο συγγραφέας όμως δεν σταματάει εδώ. Οι περίοδοι της ιστορίας στις οποίες εστιάζει το βιβλίο και αφορούν τη νήσο Κύπρο είναι δύο: η εποχή της τρίτης σταυροφορίας για το παρελθόν (1189-1192) και η εποχή της αγγλικής αποικιοκρατίας στο νησί για το παρόν (1950). Ο Τεύκρος εκμεταλλεύεται έξυπνα την ιστορική διάσταση της κάθε εποχής, συνδυάζοντάς τη με δύο δολοφονίες, μία στο παρόν και μία στο παρελθόν που επιζητούν τη λύση τους. Σαν επιστέγασμα έρχεται και η μαθηματική διάσταση του πονήματος για να του προσδώσει τη μοναδικότητα και κάτι το ξεχωριστό για την ελληνική λογοτεχνία.

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: η γρήγορη αφήγηση και οι εναλλαγές στην εποχή όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οπωσδήποτε οι ιστορικοί, οι μαθηματικοί και οι λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος που επιζητούν κάτι το διαφορετικό στα αναγνώσματά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...