Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Tο σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντρομπ

      Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε την ΕΣΣΔ και τη Γερμανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σαν αδυσώπητους εχθρούς και τείνουμε να ξεχνάμε ότι στην αρχή του πολέμου ήταν αγαστοί συνέταιροι χάρη στο σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντρομπ. Το σύμφωνο αυτό, που φέρει τα ονόματα των αντίστοιχων υπουργών εξωτερικών του Στάλιν και του Χίτλερ υπογράφτηκε στις 23 Αυγούστου του 1939 στη Μόσχα, λίγο πριν δηλαδή από την γερμανική εισβολή στην Πολωνία στις 1 Σεπτεμβρίου, κίνηση που σηματοδότησε την αρχή του πολέμου. 
      Η ΕΣΣΔ, η οποία λόγω της κομμουνιστικής επανάστασης απειλούταν με απομόνωση, είχε κάθε λόγο να υπογράψει συμφωνία με τον φασίστα Χίτλερ, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο. Κι αυτό διότι ο διαμελισμός της Πολωνίας και το μοίρασμα των εδαφών της μεταξύ των δύο ολοκληρωτικών καθεστώτων που περιλαμβανόταν μυστικά στο σύμφωνο, ήταν πάντα προτεραιότητα στην ατζέντα του Στάλιν, ο οποίος συνέχιζε την επεκτατική εδαφική πολιτική που είχαν οι τσάροι πριν από την Οκτωβριανή επανάσταση.
     Η Γερμανία από την πλευρά της, ήθελε να έχει σύμμαχο την ΕΣΣΔ προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο σε δύο μέτωπα, το ανατολικό και το δυτικό, κάτι που είχε γίνει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε στοιχίσει ακριβά στους ηττημένους Γερμανούς.
Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών οριζόταν στους ποταμούς Νάρεφ, Βιστούλα και Σαν  και η Λιθουανία, η Φινλανδία και η Ρουμανία περιλαμβάνονταν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής.      
     Πολλά έχουν λεχθεί για τη "λυκοφιλία"αυτή του Χίτλερ με τον Στάλιν. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο δικτάτορες γνώριζαν ότι η φιλία αυτή δεν μπορούσε να διαρκέσει πολύ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή που υπογράφτηκε όμως το συγκεκριμένο σύμφωνο, τα συμφέροντα και των δύο δυνάμεων υπαγόρευαν την κίνηση αυτή ως απόλυτα σωστή.
 ΠΗΓΗ: Plokhy, Γιάλτα, το τίμημα της ειρήνης, εκδ. Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κώστα Καλτσάς, Νικήτρια σκόνη, εκδ. Ψυχογιός, 2024

  Όταν η ίδια η Ιστορία γίνεται πρωταγωνιστής…                   Αξιοπρόσεκτο είναι το μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου στο ελληνικό...