Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Τζεφ Βάντερμίερ, Μπορν, εκδ. Καστανιώτη, 2020, σελ.406



Για πολλούς αναγνώστες αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να είναι το πιο αλλόκοτο βιβλίο που έχουν διαβάσει, είτε είναι συνηθισμένοι στην επιστημονική φαντασία, είτε όχι.

Για να είμαστε βέβαια απολύτως ειλικρινείς, το βιβλίο αυτό κινείται ανάμεσα στη λογοτεχνία του φανταστικού και την επιστημονική φαντασία. Εξάλλου ο Τζεφ Φαντερμίερ, ο συγγραφέας από τα νησιά Φίτζι μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αναγνώσματα- βλέπε η τριλογία της νότιας ζώνης-.

Ο αναγνώστης του "Μπορν" έρχεται αντιμέτωπος με πολλών ειδών ασάφειες. Πρώτ' απ΄ όλα σε ό,τι αφορά τον τίτλο. Ο Μπορν είναι ένα παράξενο... τι; Φυτό, ζώο που μιλάει, ή μήπως ρομπότ κατασκευασμένο, άγνωστο από ποιους και για ποιον ακριβώς σκοπό; Ο συγγραφέας σκόπιμα διατηρεί το μυστήριο σχετικά με την ασαφή ιδιότητα του Μπορν σχεδόν μέχρι το τέλος του βιβλίου.

Χρόνος και τόπος επίσης χαρακτηρίζονται από αοριστία και ασάφεια. Ο χρόνος είναι μελλοντικός αναμφισβήτητα, ωστόσο δεν υπάρχει ακριβής χρονική τοποθέτηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τόπο. Δυστοπικό περιβάλλον, κατεστραμμένο ανεπανόρθωτα ως έναν βαθμό, και άσχετο με το περιβάλλον που αντικρίζουμε σήμερα γύρω μας, όμως το που ακριβώς τοποθετείται η υπόθεση του βιβλίου, το έχει μόνο ο συγγραφέας στο μυαλό του.

Το μυθιστόρημα είναι ολιγοπρόσωπο. Ο Μορντ, η τρομακτική αρκούδα που πετάει, η πρωταγωνίστρια Ρέιτσελ, ο Γιουκ, ο φίλος της Ρέιτσελ, η άγνωστη Μάγισσα, η απρόσωπη Εταιρεία και φυσικά ο μυστηριώδης και επίσης πρωταγωνιστής Μπορν. Η Ρέιτσελ είναι η μόνη χαρακτήρας για την οποία μας επιτρέπει ο Τ.Β. να προσεγγίσουμε κάπως το παρελθόν της.

Η νεαρή πρωταγωνίστρια ζει με τον φίλο της σε μία κατεστραμμένη πόλη ως ρακοσυλλέκτρια. Μια μέρα βρίσκει μία απροσδιόριστη πρασινωπή μάζα, τον Μπορν και αποφασίζει να τον υιοθετήσει. Δεν μπορεί βέβαια να φανταστεί τι εκπλήξεις θα της επιφυλάξει το αινιγματικό αυτό τέκνο, ωστόσο η Ρέιτσελ θα βιώσει τη χαρά του γονιού που μεγαλώνει ένα παιδί και το βλέπει να αλλάζει και να μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα.

Τι σκοπούς έχει τελικά ο Μπορν; Ποιο είναι το παρελθόν του; Μήπως τελικά θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του καταφυγίου και της ζωής της ίδιας της Ρέιτσελ; Καθώς όλα αλλάζουν γύρω της, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας εκπλήξει με ένα αλλοπρόσαλλο φινάλε.

Τα συναισθήματα του αναγνώστη ακροβατούν ανάμεσα στον φόβο, τον οίκτο, την απέχθεια και τη συμπόνοια για την κατάσταση που βιώνουν οι ήρωες. Οι ιδέες του συγγραφέα πολλές και η φαντασία του αξιοθαύμαστη. Όλα τα βλέπει και τα προσεγγίζει με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Και τελικά το βιβλίο θα "μιλήσει" με τρόπο διαφορετικό στην καρδιά του κάθε αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Κώστα Καλτσάς, Νικήτρια σκόνη, εκδ. Ψυχογιός, 2024

  Όταν η ίδια η Ιστορία γίνεται πρωταγωνιστής…                   Αξιοπρόσεκτο είναι το μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου στο ελληνικό...