Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Rana Mitter, Η σύγχρονη Κίνα, εκδ.Πεδίο

 

Οι Κινέζοι είναι δημιουργοί ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη μας. Αδιαμφισβήτητα είναι ένας λαός στου οποίου την ιστορία και  την ιστορική διαδρομή μέσα στον χρόνο αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο προσκειμένου να τη γνωρίσει. Στη σύγχρονη  εποχή η Κίνα συνεχίζει να κατέχει σπουδαία θέση παγκοσμίως στις διεθνείς αγορές και την οικονομία. Ποια είναι όμως η φυσιογνωμία της χώρας σήμερα; Και πώς αξιοποίησε η χώρα αυτή τη γιγάντια κληρονομιά τόσων αιώνων ιστορίας προκειμένου να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα;

 

Στα ερωτήματα αυτά δίνει απάντηση το βιβλίο του καθηγητή Ιστορίας και Πολιτικής της Σύγχρονης Κίνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Rana Mitter με τίτλο «Η σύγχρονη Κίνα, μία σύντομη εισαγωγή», σε μετάφραση του Ιωάννη Λιάκου. Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς ιστορικό βιβλίο το οποίο εξετάζει ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της Κίνας μέσα στον χρόνο, αλλά για μία σύντομη εισαγωγή- όπως άλλωστε διευκρινίζει και ο υπότιτλος του βιβλίου- σε ό,τι είναι η σύγχρονη Κίνα σήμερα.

 

«Η Κίνα είναι περισσότερο μία ξεχωριστή ήπειρος παρά μία απλή χώρα. Αποτελείται από διαδοχικές ταυτότητες, άλλες κοινές, άλλες διαφοροποιημένες και άλλες αντιφατικές: σύγχρονη, κομφουκιανική, αυταρχική, δημοκρατική, ελεύθερη και περιορισμένη. Πρώτα και κύρια η Κίνα είναι ένα μωσαϊκό».

 

Το γεγονός ότι το μικρό, ευσύνοπτο και περιεκτικό αυτό βιβλιαράκι δεν είναι ένας αμιγώς ιστορικό βιβλίο, δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι ιστορικές αναφορές σε παλαιότερες περιόδους ιστορίας πέραν της σύγχρονης, απουσιάζουν εντελώς. Αντιθέτως, ο συγγραφέας επιλέγει να παρουσιάσει στον αναγνώστη γεγονότα καίριας σημασίας από παλαιότερες ιστορικές περιόδους, τα οποία εξηγούν πως έφτασε η χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

 

Την αυλαία του βιβλίου ανοίγει ο πρόλογος του Κωνσταντίνου Τσιμώνη, καθηγητή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Kings Kollege  του Λονδίνου αλλά και στην Πάντειο και εν συνεχεία τη σκυτάλη της αφήγησης παίρνει ο συγγραφέας θέτοντας επί τάπητος το βασικό ερώτημα «Ποια είναι η σύγχρονη Κίνα». Κατόπιν, μετά από μία σύντομη ιστορική αναδρομή, ο συγγραφέας θέτει τα ερωτήματα κατά πόσον είναι σύγχρονη η κινεζική κοινωνία, η οικονομία και ο πολιτισμός της. Όπως είναι αυτονόητο, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα ιστορικά γεγονότα του δέκατου ένατου αιώνα και σε εκείνα του εικοστού , ιδιαίτερα μετά από την πτώση της τελευταίας δυναστείας, των Τσινγκ-Μαντσού, το 1912, οπότε και εγκαθιδρύθηκε άτυπα η δημοκρατία στην Κίνα. Τελικά, βέβαια, η χώρα βυθίστηκε στο εμφύλιο χάος κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα και στις αυταρχικές κυβερνήσεις, τόσο του Τσανγκ Κάι Σεκ όσο και του Μάο τσε Τουνγκ.

 

Παρά το γεγονός ότι  σήμερα η Κίνα δεν μπορεί να θεωρηθεί μία αμιγώς δημοκρατική χώρα, ωστόσο έχει να επιδείξει αρκετή πρόοδο σε πολλούς τομείς. Η κινεζική νεωτερικότητα, επομένως, μπορεί να είναι μεν δυτικής προελεύσεως, ανήκει όμως εξολοκλήρου στους ίδιους τους Κινέζους. Και επειδή προβλέπεται ότι μέσα στον εικοστό πρώτο αιώνα η Κίνα θα εξακολουθήσει να είναι ένας σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την τόσο μακρινή και εξωτική για εμάς χώρα, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις διεθνείς εξελίξεις που συνδέονται με αυτήν. Και το βιβλίο του Rana Mitter είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πράξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...