Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Αιμίλιος Σολωμού, Κράτα την ανάσα σου, εκδ. Καστανιώτη

 

Ένα διαφορετικό μυθιστόρημα, που φλερτάρει ίσως με την ιδέα του ψυχολογικού θρίλερ, υπογράφει ο βραβευμένος συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού. Το πόνημά του με τίτλο «Κράτα την ανάσα σου» περιγράφει τις αλλαγές στη ζωή ενός καθηγητή ιστορίας σε σχολείο, ο οποίος κατηγορείται άδικα για σεξουαλική παρενόχληση.

 

Ο Ιωάννης Καλλέργης είναι ένας, ομολογουμένως, εξαιρετικός καθηγητής, που χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους για τις παραδόσεις του. Είναι κοντά στα παιδιά και ενδιαφέρεται για αυτά, αλλά και για το μάθημά του. Όλα αυτά όμως δεν θα καταφέρουν να κάνουν τους συναδέλφους τους να τον υπερασπιστούν όταν θα ξεσπάσει η μπόρα. Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν κάποιος κατηγορείται για κάτι-τι σημασία έχει αν είναι δίκαια ή άδικα;- όλος ο περίγυρος απομακρύνεται από αυτόν. Έτσι συμβαίνει και με τον Ιωάννη, ο οποίος γίνεται κατευθείαν το μαύρο πρόβατο του σχολείου, αλλά και της γειτονιάς. Και οι σχέσεις του με τη γυναίκα του, όμως, διαταράσσονται ανεπανόρθωτα εξαιτίας της καταγγελίας της μαθήτριας.

 

Η μόνη λύση για τον Ιωάννη είναι η φυγή. Αποφασίζει να καταφύγει στο πατρικό του, σε ένα ορεινό χωριό, έως ότου ξεχαστεί το όλο ζήτημα- όπως άλλωστε και συμβαίνει τελικά. Εξάλλου ο ίδιος ήταν αθώος και το γνώριζε, το θέμα ήταν να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι.

 

Στο χωριό του θα ανταμώσει με τη Ρίτα, έναν παλιό, εφηβικό του έρωτα. Οι οικογενειακές και οι ερωτικές μνήμες, οι παιδικές αναμνήσεις και οι αναμνήσεις της νιότης, παλιά μυστικά και ενοχές, όλα θα ξυπνήσουν μέσα στον Ιωάννη, σε συνδυασμό με την ηρεμία της φύσης που θα τον γαληνέψει. Και τελικά ο Ιωάννης θα αλλάξει. Θα γίνει ένας αρχέγονος άνθρωπος ανακαλύπτοντας αυτό που είχε πάνω από όλα ανάγκη τόσα χρόνια δίχως να το γνωρίζει: την επαφή με τη φύση, αλλά και με το βαθύτερο εγώ του.

 

Ο συγγραφέας εστιάζει στον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει η όλη ιστορία για τον Ιωάννη, καθώς και στην αντιμετώπιση την οποία ο περίγυρος επιφυλάσσει προς αυτόν. Βλέπουμε, επομένως, τη φοβερή δύναμη της συκοφαντίας, πως κάποιος ο οποίος μα είχε Θεούς μέχρι χτες, μπορεί ξαφνικά να μας αποκαθηλώσει από το βάθρο μας και να αρχίσει και ο ίδιος να μας κατηγορεί, απλά και μόνο επειδή πίστεψε μία φήμη και μία κατηγορία-η οποία δεν είναι καν αληθινή. Ο Ιωάννης θα αισθανθεί το δίκιο να τον πνίγει και την ίδια αίσθηση θα έχει και ο αναγνώστης καθώς θα γυρίζει, κρατώντας την ανάσα του, τις σελίδες του ιδιαίτερα καλογραμμένου βιβλίου του Σολωμού. Η γλώσσα του είναι λυρικότατη, αισθαντική και εσωτερική και κυλάει αβίαστα. Οι περιγραφές τόσο της φύσης όσο και του εσωτερικού κόσμου του Ιωάννη και των συναισθημάτων του, προσεγμένες, δίχως να είναι όμως μακροσκελείς και κουραστικές, αποτελούν ένα από τα δυνατότερα σημεία του βιβλίου. Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα εξαιρετικό πόνημα, ιδιαίτερο και πρωτότυπο, που αξίζει να διαβαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...