Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Λάζαρος Αλεξάκης, Σκιές του Νότου, εκδ. Διόπτρα

 

Ένα νουάρ μυθιστόρημα που ασχολείται με τον κόσμο και τον υπόκοσμο της νύχτας υπογράφει ο Κρητικός συγγραφέας Λάζαρος Αλεξίου, ο οποίος έχει εκδώσει ήδη έως τώρα άλλα δύο μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων, μία εκ των οποίων βραβεύτηκε το 2016 από τα βιβλιοπωλεία Public.

 

Η ιστορία στις «Σκιές του Νότου» εκτυλίσσεται εν έτει 1987 σε μία επαρχιακή πόλη, της οποίας ο συγγραφέας δεν προσδιορίζει την ταυτότητα. Σε μία παραλιακή οδό της πόλης αυτής υπάρχει ένα φημισμένο μπαρ-ανάμεσα σε πολλά άλλα της ίδιας οδού βέβαια-, ο «Νότος». Στο μπαρ αυτό είναι ιδιοκτήτης ο Γιώτης, ένας «περπατημένος» άντρας της πιάτσας, αλλά παρ’ όλα αυτά έντιμος, δίκαιος και αρκετά ανθρωπιστής ώστε να  μην διστάσει να αναμετρηθεί με αδίστακτους ανθρώπους του υποκόσμου προκειμένου να βοηθήσει τη Μαρλίνα, μία νεαρή δημοσιογράφο στην εξιχνίαση ενός παράξενου ατυχήματος με θύμα ένα νεαρό βαποράκι.

 

Η Μαρλίνα είναι φίλη με την Έλλη, την αδελφή του θύματος, του δεκαεξάχρονου Χάρη που βρίσκεται στο νοσοκομείο χαροπαλεύοντας  μετά από ένα μυστηριώδες ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του στον δρόμο. Βασικός ύποπτος είναι ο «Νικόκας», ένας επικίνδυνος άνθρωπος που έχει αρκετά ύποπτα πάρε δώσε και «λερωμένη» τη φωλιά του. Θα καταφέρουν οι ήρωες να εξιχνιάσουν το μυστηριώδες ατύχημα χωρίς να κινδυνεύσουν οι ίδιοι από τις σκοτεινές δυνάμεις του υποκόσμου και τους παράνομους ανθρώπους της νύχτας;

 

Το μυθιστόρημα του Αλεξάκη κινείται σε γρήγορο ρυθμό και διαθέτει μια ολοζώντανη και γλαφυρότατη πρόζα.  Οι διάλογοι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου, εξασφαλίζοντας έναν γρήγορο ρυθμό εξέλιξης της πλοκής που διατηρεί αμείωτη την αγωνία του αναγνώστη. Η γλώσσα την οποία ο συγγραφέας βάζει τους ήρωές του να μιλούν είναι η αργκό του υποκόσμου και της καθομιλουμένης, στοιχείο το οποίο προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αληθοφάνεια, κινηματογραφικότητα και ζωντάνια στο πόνημα. Το φινάλε είναι ανάλογο της όλης δράσης του πονήματος, δηλαδή καταιγιστικό.

 

Ο χώρος στον οποίο διαδραματίζονται οι περισσότερες σκηνές του βιβλίου είναι τα μπαρ της παραλιακής οδού, το σπίτι του Γιώτη και, φυσικά, ο «Νότος». Μέσα σε αυτόν δρουν οι «σκιές» του υποκόσμου, οι ήρωες δηλαδή του Αλεξάκη. Φλιπεράκια, ξενύχτια, ναρκωτικά, τσιγάρα, φουσκωμένοι μπράβοι, αθώα βαποράκια, αδύναμες και όμορφες γυναίκες που ψάχνουν τρόπο βιοπορισμού, χαρτοπαίκτες, νταήδες με αστεία προσωνύμια, διακίνηση κόκας, παράνομες δοσοληψίες  χρημάτων, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, όλα αυτά είναι που συνθέτουν τον κόσμο του τρίτου μυθιστορήματος του Λάζαρου Αλεξάκη. Η αφήγηση γίνεται με τρόπο ανάλαφρο, ελαφρά ειρωνικό και χιουμοριστικό, εν ολίγοις δηλαδή, με τρόπο απολύτως κατάλληλο προς το περιγραφόμενο θέμα, στον δρόμο που χάραξε ο μετρ του είδους Τσαρλς Μπουκόφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...