Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Σόφη Μιχαηλίδου, Ροζ, εκδ. Βακχικόν

 

 

Αν με την έννοια του ροζ γενικά ταυτίζουμε το σεξ και τον έρωτα, τότε το «Ροζ» της Σόφης Μιχαηλίδου είναι ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος του, ένα βιβλίο, δηλαδή, αφιερωμένο σε αυτό που απασχολεί κατά κόρον τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του πλανήτης: τα καμώματα του μικρού φτερωτού θεού και τις ερωτικές μας σχέσεις.

 

Η Σόφη Μιχαηλίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου είναι ψυχολόγος και το «Ροζ» είναι το πρώτο της συγγραφικό πόνημα. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα στο οποίο μελετά τις ερωτικές σχέσεις και τις σεξουαλικές συμπεριφορές των ανθρώπων μέσα από τον ανάλαφρο και ευκολοδιάβαστο τρόπο που προσιδιάζει σε ένα μυθιστόρημα. Η Μιχαηλίδου, μέσα από τις εμπειρίες τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων, τεσσάρων διαφορετικών χαρακτήρων, οι οποίοι συγκροτούν μία στενά δεμένη παρέα αφηγείται, στην ουσία, την ιστορία της σεξουαλικότητας και τις σεξουαλικές και ερωτικές συνήθειες των νέων στις μέρες μας.

 

Πρώτη απλό τις τέσσερις φίλες, πρωταγωνίστρια και αφηγήτρια, είναι η Μόνικα, μία ρομαντική τριαντάρα που βρέθηκε από τη Σαντορίνη στην Αθήνα και εργάζεται ως συγγραφέας, αναζητώντας τον αληθινό έρωτα. Η Σύλβια είναι μία επιτυχημένη μεταφράστρια που έχει πληγωθεί ερωτικά στο παρελθόν, οπότε δεν είναι και πολύ πρόθυμη να μπλέξει σε νέες ερωτικές περιπέτειες και τρέφει μία κάποια δυσπιστία προς τους άνδρες και τις προθέσεις τους. Η τρίτη της παρέας είναι η ψηλόλιγνη και σαγηνευτική Βίβιαν, διακοσμήτρια και διοργανώτρια εκδηλώσεων, η οποία είναι υπέρμαχος του ελεύθερου έρωτα και αναζητά τη σεξουαλική απόλαυση. Ο τέταρτος της παρέας είναι ο ομοφυλόφιλος Αλέξης, σχεδιαστής ανδρικής μόδας και επίσης σφοδρός υπερασπιστής των ερωτικών απολαύσεων στη ζωή.

 

Βασικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο βιβλίο είναι ο έρωτας που τρέφει η Μόνικα για τον Μάρκο, έναν σαγηνευτικό επιχειρηματία, ο οποίος όμως δεν αποζητά, δυστυχώς για την ίδια, μόνιμες δεσμεύσεις, αλλά  απλώς τη σεξουαλική απόλαυση. Η Μόνικα προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει μια «κανονική» σχέση μαζί του, αλλά ο Μάρκος ανθίσταται σθεναρά, με αποτέλεσμα αυτή να πληγώνεται διαρκώς.

 

Κατά τα άλλα, η υπόθεση του βιβλίου κινείται ανάμεσα στις συναντήσεις, τις  εξόδους και τις συζητήσεις των τεσσάρων της παρέας και τις ερωτικές εμπειρίες, συχνά «της μία νύχτας»  που αυτοί αποκομίζουν από τους άνδρες. Οι εμπειρίες αυτές είναι πολλές φορές τραγελαφικές. Οι τέσσερις της παρέας βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση, τόσο για τον Κύριο Τέλειο, όσο και για τη σεξουαλική απόλαυση. Φαίνεται, όμως, πως το «τέλειο» συναντάται δύσκολα στην εποχή μας, όπως και το «φυσιολογικό». Υπάρχει άραγε «φυσιολογικό» και λογικό στον έρωτα ή μήπως ισχύει το παραδοσιακό ρητό που λέει ότι στον πόλεμο και τον έρωτα όλα επιτρέπονται;

 

Τελικά αυτό που θα μείνει στους στενά δεμένους φίλους είναι η καλά στεριωμένη φιλία τους και η πορεία προς την ωριμότητα μέσα από το κυνήγι των εφήμερων απολαύσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...