Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Νανά Σκαρτσίλα, Οι ρίζες του μανδραγόρα, εκδ. 24 γράμματα

 


 

Η απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και συγγραφέας Νανά Σκαρτσίλα γεννήθηκε στο Αίγιο και ζει στην Αθήνα. «Οι ρίζες του μαδραγόρα» είναι το τρίτο μυθιστόρημα που προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται για την εξιστόρηση της ζωής  μιας κάπως ασυνήθιστης κοπέλας, της Ιουλίας.

 

Η ζωή της έρχεται τα πάνω κάτω όταν ανακαλύπτει μετά τον θάνατο των γονιών της, ότι ήταν υιοθετημένη, σε ηλικία δεκαοκτώ μόλις ετών. Ξεκινά, επομένως, την αναζήτηση της βιολογικής μητέρα της στην Ουγγαρία και του πατέρα της στην Πορτογαλία. Στην Ουγγαρία, στην όμορφη πόλη του Σίοφοκ, κοντά στη λίμνη Μπάλατον, η Ιουλία, εκτός από το μυστικό της καταγωγής της, θα ανακαλύψει και τον έρωτα στο πρόσωπο του γοητευτικού Λάιου. Όμως, ο άνθρωπος αυτός δεν είναι τελικά αυτός που φαίνεται και η Ιουλία θα βρεθεί και πάλι πίσω στην Αθήνα έχοντας γλιτώσει κυριολεκτικά από του χάρου τα δόντια. Πίσω στην Αθήνα θα προσπαθήσει να γιατρέψει τις πληγές της με τη λογοτεχνία και θα γίνει πετυχημένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Μέσα από τη συγγραφή η Ιουλία ξαναβρίσκει τον εαυτό της.

 

«Γιατί ο γραπτός λόγος διαθέτει ισχύ. Μπορεί να προξενήσει ευρύ φάσμα συναισθημάτων σε έναν άνθρωπο: να τον κάνει να γελάσει, να κλάψει, να οργιστεί, να τον αγγίξει χωρίς να τον πονέσει. Μπορεί ακόμα να τον κάνει να αλλάξει κοσμοθεωρία, να ασπαστεί ιδέες, να πεθάνει για αυτές. Μερικές φορές μπορεί να περιέχει περισσότερα εκρηκτικά απ’ ότι ο αποθήκες πυρομαχικών του Στρατού. Επιπλέον, βοηθάει τον δημιουργό να αισθάνεται πληρότητα».

 

 Πάλι όμως, κάτι θα της λείπει από τη ζωή της…  Μοναχική και εσωστρεφής, θα αποφασίσει να ταξιδέψει και στην Πορτογαλία προκειμένου να ανακαλύψει την ταυτότητα του πατέρα της, αλλά και να ανακτήσει τη χαμένη της έμπνευση. Εκεί θα ζήσει έναν  έτερο έρωτα στο πρόσωπο του Φερνάο, τον οποίο θα χάσει, όμως, μόνης της μέσα από τα χέρια της και εξαιτίας δικού της φταιξίματος.

 

Πίσω στην Αθήνα, θα ανακαλύψει, άθελά της,  ένα μυστικό που βαραίνει την οικογένειά της, ένα μυστικό που της στερεί την ευτυχία. Θα καταφέρει, εν τέλει, να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό;

 

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει επιδέξια στην Ουγγαρία, στην Πορτογαλία, αλλά και στην Αθήνα των αρχών του περασμένου αιώνα με τις σουφραζέτες, το γλωσσικό ζήτημα, την Καλιρρόη Παρρέν και τους βαλκανικούς πολέμους. Η ιστορία της περιέχει πολλές ανατροπές και ένα  φανταστικό ταξίδι στον χρόνο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένα βιβλίο με πολλά διαφορετικά σκηνικά και πολλές εναλλαγές που θίγει πολλά θέματα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιώτα Γουβέλη, Η σκλάβα, εκδ. Διόπτρα

  Πώς ακριβώς ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς ζούσαν οι Ρωμιοί ραγιά...