Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Δώρος Αντωνιάδης, Το μέλλον (δεν) μπορεί να περιμένει, εκδ. Καστανιώτης noir, 2024

 

Ο Κύπριος συγγραφέας Δώρος Αντωνιάδης δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος στον λογοτεχνικό στίβο.  Γεννήθηκε στη Λευκωσία, κατοικεί, όμως, στην Αθήνα, ενώ το πρώτο του βιβλίο, ένα αστυνομικό θρίλερ, με τίτλο «Στο μάτι του ταύρου» που κυκλοφόρησε το 2015 είχε βρεθεί στη λίστα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα  της Εταιρείας Συγγραφέων. Τα δύο επόμενα μυθιστορήματά, επίσης αστυνομικά μυθιστορήματα, του με τίτλο «Memento mori» το 2018 και «ΚεχριBARI» το 2021 συμπεριλήφθησαν και αυτά στις βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας της Κύπρου. Επιπλέον, δύο από τα βιβλία του συγγραφέα έχουν μεταφραστεί στην αλβανική γλώσσα, ενώ έχει συμμετάσχει σε συλλογικό τόμο διηγημάτων με τίτλο Ελληνικά εγκλήματα.

 

Επομένως, ο Αντωνιάδης είναι αρκετά έμπειρος στη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων. Το παρόν πόνημά του, το τέταρτο στη σειρά, αποτελεί ένα πρωτότυπο και κάπως περίπλοκο, ομολογουμένως, βιβλίο αστυνομικού θρίλερ με αρκετά στοιχεία νουάρ λογοτεχνίας. Ο αναγνώστης ενδέχεται να μπερδευτεί κατά την ανάγνωση των πρώτων κεφαλαίων, ιδίως αν δεν είναι έμπειρος στην ανάγνωση αστυνομικών μυθιστορημάτων. Στην πορεία, όμως, καθώς κυλά η υπόθεση, όλα θα ξεκαθαρίσουν και το φινάλε θα τους αποζημιώσει. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο στην αστυνομική λογοτεχνία είναι να διατηρηθεί το μυστήριο μέχρι το τέλος…

 

Το βιβλίο αποτελεί ένα διηνεκή διάλογο του παρελθόντος με το παρόν, καθώς και της εναλλαγής σε διαφορετικά περιβάλλοντα, της Ελλάδας- Αθήνα- και της Κύπρου-Λευκωσία, Λάρνακα. Όπως όλα τα βιβλία του συγγραφέα, η υπόθεση χαρακτηρίζεται από πολλές ανατροπές, εκπλήξεις, αλλά και δισεπίλυτους γρίφους.

 

Έτσι, υπάρχει ένας άνδρας, αγνώστων στοιχείων, ο οποίος βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας και ξυπνάει ξαφνικά από κώμα. Κάποιος τον είχε πυροβολήσει στο κεφάλι, όμως δεν θυμάται τίποτε προκειμένου να διαφωτίσει τους αστυνομικούς που ασχολούνται με την υπόθεση. Μήπως όμως κάποιος προσπαθεί και πάλι να τον βγάλει από τη μέση;

 

Ενώ αυτά συμβαίνουν σε παρελθόντα χρόνο, στο παρόν ένα αυτοκίνητο προσκρούει σε ένα σταματημένο λεωφορείο πάνω στην Εθνική οδό Λευκωσίας-Λάρνακας. Ο οδηγός του σκοτώνεται και ο οδηγό του λεωφορείου οδηγείται για ανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο το όχημά του σταμάτησε έτσι ξαφνικά μέσα στον αυτοκινητόδρομο. Όπως και ο αγνώστων στοιχείων άνδρας κατά το παρελθόν, περιέργως και αυτός ο άνδρας φέρει μία τρύπα στο κρανίο του.

 

Σε παρόντα χρόνο στη Λευκωσία ένας άλλος άνδρας, διεφθαρμένος και «υπάλληλος» της ρωσικής μαφίας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Αναζητά εναγωνίως ένα πολύτιμο δέμα προκειμένου να μπορέσει να εκβιάσει το αφεντικό του και να σωθεί από Αλβανούς τοκογλύφους που τον κυνηγούν ανελέητα.

 

Και τέλος, ο αστυνομικός Πέτρος Ελευθεριάδης έχει χάσει την αγαπημένη του γυναίκα εδώ και πολλά έτη και ποτέ δεν έπαψε να την αναζητά εναγωνίως. Πού θα τον οδηγήσουν οι έρευνές του; Μήπως η γυναίκα του βρίσκεται στην Κύπρο; Μία ιδιωτική κλινική που προμηθεύει με μη εγκεκριμένα φάρμακα τους VIP πελάτες της φαίνεται πως έχει την απάντηση….

 

Το κουβάρι όλων αυτών των, φαινομενικά ετερόκλητων μεταξύ τους, ιστοριών είναι εξαιρετικά μπλεγμένο και ο συγγραφέας καλείται να το ξεμπερδέψει με μεγάλη μαεστρία.  Γρήγορο, με ανατροπές, πολλές αναγνωστικές εκπλήξεις και άφθονους διαλόγους το βιβλίο αυτό αποτελεί την καλύτερη πρόταση για τους λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιώτα Γουβέλη, Η σκλάβα, εκδ. Διόπτρα

  Πώς ακριβώς ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς ζούσαν οι Ρωμιοί ραγιά...